İçerik yönetim sistemi nedir?
Bir içerik yönetim sistemi (CMS), doğrudan kodla çalışmanıza gerek kalmadan insan dostu bir arayüz aracılığıyla bir web sitesi oluşturmanıza ve yönetmenize yardımcı olan bir uygulamadır.
Bu yazının geri kalanında, “içerik yönetim sistemi nedir” sorusunu daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz ve en popüler içerik yönetim sistemlerinin bazı örneklerini paylaşacağız.
Bir içerik yönetim sisteminin ne olduğu hakkında daha fazla ayrıntı
Bir web sitesi çalıştırmayı düşündüğünüzde, geeky programcıların kodu yazdıklarını görebilirsiniz. Ve evet, her bir web sitesinin temeli koddur.
Bununla birlikte, bir içerik yönetim sistemi ile, kodu görmezden gelebilir ve içerik oluşturmak gibi bir web sitesi çalıştırmanın daha eğlenceli kısımlarına odaklanabilirsiniz.
Peki nasıl çalışıyor? İşler, seçtiğiniz içerik yönetim sistemine bağlı olarak açıkça farklılık gösterse de, normalde sitenizin tüm önemli yönlerini yönetebileceğiniz bir tür gösterge tablosu alırsınız:
Örneğin içerik yönetim sisteminize yeni bir blog yazısı eklemek istediğinizi varsayalım. Tek yapmanız gereken blog postanızı içerik yönetim sisteminizin metin düzenleyicisine yazmaktır:
Ardından, seçtiğiniz CMS, tüm temel kodu bir araya getirecek ve böylece dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler blog postanızı okuyabilecektir.
Artık içerik yönetim sistemi nedir sorusuna cevap verebildiğinize göre, bir web sitesi oluşturmak için en popüler içerik yönetim sistemlerinin bazı örneklerine geçelim.
7 içerik yönetim sistemi (CMS) örneği
Açık kaynaklı projelerden barındırılan web sitesi oluşturuculara kadar, bu içerik yönetim sistemlerinin tümü bir web sitesi oluşturmanıza yardımcı olabilir.
1. WordPress
WordPress , açık ara en popüler içerik yönetim sistemidir. Aslında, WordPress CMS , İnternet’teki tüm web sitelerinin % 32’sinden fazlasına güç sağlar .
Bir ton vardır WordPress kadar popüler nedenlerle . İndirmek ve kullanmak ücretsizdir. Ayrıca öğrenmesi kolay, esnek ve arama motoru dostu . Ayrıca binlerce tema ve eklenti, onu en özelleştirilebilir platformlardan biri yapar.
Dahası, geliştiricilerin kapsamının kodla oynamasına izin verirken, WordPress yeni başlayanlar için kullanımı kolaydır. Yeni başlayanlar temel düzeyde başlayabilir ve ilerledikçe beceriler kazanabilirler. Hemen hemen her tür web sitesi için uygundur . WordPress ile herhangi bir sorun yaşarsanız, sorun gidermenize yardımcı olacak güçlü topluluktan memnun olacaksınız.
Not. İsimler benzer olsa da, WordPress.org (CMS), WordPress.com’dan (CMS üzerine kurulmuş bir hizmet ) farklıdır .
2. Joomla
WordPress’ten sonra Joomla , en popüler ikinci CMS’dir . Etkileyici bir dizi özelliğe sahip olan ve 60’tan fazla dili destekleyen, kullanımı ücretsiz bir CMS’dir. Eğitim kurumları veya sosyal ağlar gibi karmaşık web siteleri gibi kapsamlı içerik yönetimine ihtiyaç duyan tüm web siteleri için çok uygundur.
Sağlam bir temel oluşturmanıza yardımcı olacak bir dizi ön uç ve arka uç şablonu mevcuttur. Joomla’yı diğerlerinden ayıran şey, kapsamlı kullanıcı grupları ve kullanıcı yönetimi seçenekleri ile banner ve arama yönetimi gibi birçok yerleşik özelliktir. Ayrıca kullanıcı iznini toplayıp yönetebileceksiniz.
Joomla, geliştirici dostudur. Aynı zamanda kullanıcı dostu bir arayüz sunar.
3. Drupal
Bir içerik yönetim sistemi ne teknoloji meraklısı millet sorarsanız, büyük olasılıkla alıntı edeceğiz Drupal’i örnek olarak. Bunun nedeni, muhtemelen en teknik kesimleri gerektiren tek CMS olmasıdır.
Drupal da ücretsizdir, ancak kendi barındırmanıza ihtiyacınız olacaktır. Gelişmiş bir yönetim panelinden, içeriğin sunumunun yanı sıra kullanıcı ve izin yönetimini tamamen kontrol etmeye yardımcı olur. Kutudan çıkar çıkmaz hızlı yüklenir, güvenlidir ve 70’den fazla dili destekler. Turizm veya e-Ticaret gibi farklı pazar segmentleri için hazır çözümler, kullanıcılar için web sitesi oluşturmayı kolaylaştırır.
Yeni başlayanlar bu CMS’yi atlamaktan daha iyi olabilirken, geliştiricilerin harika web siteleri oluşturmakta hiç sorun yaşamaması gerekir.
4. Magento
Tek odak noktanız e-ticarette ise, Magento eksiksiz bir bağımsız çözüm sunar. İki sürümü vardır – ücretsiz bir kendi kendine barındırılan topluluk sürümü ve birçok premium hizmet . Büyük işletmeler için onu çekici kılan, birinci sınıf hızı, güvenliği ve ölçeklenebilirliğidir. Çok bölgeli desteği dahil edin ve zincir mağazalar gibi farklı bölümlere ihtiyaç duyan herhangi bir işletme için mükemmel bir platform olabilir.
Hızlı ödeme ve PayPal gibi ödeme çözümleriyle kolay entegrasyon, kesinlikle çevrimiçi mağazaları memnun edecektir. Sezgisel yönetici arayüzü, kullanıma hazır analizler, temalar ve uzantılar da öyle. Bununla birlikte, WooCommerce kullanıcılarının aksine , Magento kullanıcıları temel web geliştirme bilgisi gerektirebilir. Ancak bu, hevesli öğrencilerin denememesi için gerçekten bir neden değil.
5. Squarespace
Squarespace , hemen her türden web sitesi oluşturmak için kullanıma hazır bir çözümdür. Çok basit, herkes bir web sitesi kurabilir – fiziksel mağazalar, profesyoneller, blog yazarları, sanatçılar. Ayrıca sosyal medya entegrasyonu ile birlikte geliyor. Amaç ne? Web siteniz varsayılan bir alt alan adı ile gelecek ve Squarespace sunucularında yer alacak ve size çok az kontrol bırakacaktır. Özel alanlar ek ücrete tabidir.
Squarespace, ücretsiz deneme süresine sahip ücretli bir araçtır. Çok çeşitli etkileyici şablonlar ve modüller arasından seçim yapmanıza rağmen, elde ettiğiniz şeye bağlı kaldınız. Şablonların kendisi her tür web sitesine uyacak şekilde optimize edilmiştir.
İhtiyacınız olan tek şey çekici bir web sitesi oluşturmanın kolay bir yoluysa, Squarespace sizin seçiminizdir. Teknik konular hakkında endişelenmenize veya içerik yönetim sisteminin ne olduğunu merak etmenize gerek yok. Bunun yerine, içerik oluşturmaya odaklanabilirsiniz.
Önceki araçların aksine Squarespace, barındırılan bir web sitesi oluşturucusudur , yani kendi web barındırma hizmetinizi satın almanıza gerek yoktur .
6. Wix
Wix , Squarespace ile hemen hemen aynı şekilde çalışır. Ancak, ücretsiz bir plan içermesi nedeniyle Squarespace’den farklıdır. Ayrıca, başlamak için daha fazla sayıda şablon sunar.
Wix’in adım adım sihirbazı, barındırma çözümü ile birlikte web sitesi oluşturmayı eğlenceli bir etkinliğe dönüştürür. Wix kurulumu, şablon seçim sürecinde size rehberlik ederek web sitenize uygun bir şablon almanızı sağlar. Ayrıca sosyal medyayı entegre eder ve blog oluşturma özelliklerini içerir. Bununla birlikte, markalamayı kaldırmak için ödeme yapmaya istekli değilseniz, Wix markalı bir web sitesinde sıkışıp kalacaksınız.
Nasıl çalıştığını görmek için bazı Wix web sitesi örneklerine göz atın . Ardından, Wix’in WordPress’e nasıl yığıldığını görebilirsiniz .
7. Ghost
Aradığınız tüm hem blogcular ve okuyucular için temiz bir yazı deneyimi ise, denemelisiniz Ghost . Yalnızca yazılarınızı yazmaya odaklanmanızı sağlar. Minimal bir kullanıcı arayüzü ile kullanıcı odaklıdır ve Editör’de Markdown kullanır . FTP kullanarak kendi temalarınızı ve içeriğinizi yükleyebilirsiniz.
Ücretsiz olarak indirilebilen, kendi kendine barındırılan sürüm ile Ghost’un sunucularındaki premium sürüm arasında seçim yapabilirsiniz. Ghost ayrıca temel sosyal paylaşım ve SEO ile ilgilenir. Ancak, birçok paylaşılan barındırma sağlayıcısı Ghost’un kullandığı kodu desteklemediğinden, ana bilgisayar seçiminiz sınırlı olacaktır.
Ghost, blogunuzu yayınlamak veya küçük bir çevrimiçi yayın çalıştırmak için iyi bir platformdur, ancak daha fazlasını değil.
Seçtiğiniz içerik yönetim sistemine nasıl başlayabilirsiniz?
Squarespace ve Wix haricinde, bu içerik yönetim sistemlerinin tümü kendi kendine barındırılır . Bu, biriyle başlamak için yapmanız gerekenler anlamına gelir:
- Web barındırma satın alın
- CMS yazılımını barındırıcınıza yükleyin (WordPress’i nasıl yükleyeceğiniz burada anlatılmaktadır )
- Stil, işlevsellik vb. Kontrol etmek için CMS’nin ayarlarını yapılandırın.
İçerik yönetim sisteminin ne olduğu hakkında hala sorularınız mı var? Yorumlarda bize bildirin, yardım etmeye çalışalım!